Wśród win serwowanych do posiłków, popularne są wina serwowane po daniu głównym, które najczęściej towarzyszom deserom. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do słodkich ciast, kremów i owoców, wydobywając z nich najkorzystniejsze walory smakowe. Do grupy win podawanych do deserów należą zarówno wina czerwone, różowe jak i wina białe.

Główne cechy i zastosowanie win deserowych

Wina deserowe, jak wskazuje ich nazwa, serwowane są najczęściej do deserów. W tym aspekcie kierować należy się zasadą, że podawany trunek powinien być równie słodki lub nawet słodszy od serwowanego posiłku. Dlatego wina o wysokiej zawartości cukru najlepiej sprawdzą się podawane z różnorodnymi deserami, które podkreślą ich smak. Podanie zbyt słodkiego deseru do niesłodkiego wina może skutkować wydobyciem kwaśnych walorów smakowych z serwowanego trunku.

Dzięki słodkiemu smakowi, wina deserowe sprawdzają się nie tylko w połączeniu ze słodkościami. Dobrym połączeniem okazuje się sparowanie słodkiego trunku z wyrazistym smakiem serów pleśniowych, których ostry smak zostanie złagodzony dzięki zawartemu w winie cukrowi.

Ze względu na zawartość cukru i sposób produkcji, wina deserowe podzielić można na te naturalnie słodkie, oraz takie, których słodycz wzmacniana jest dodaniem cukru lub karmelu. Ponadto do tej kategorii win zaliczyć należy również wina aromatyzowane ziołami lub przyprawami, które dodatkowo wzbogacą odczucia smakowe. Ze względu na wysoką zawartość alkoholu mieszczącą się między 14%, a 21%, wina deserowe zaliczane są jako trunki mocne i jako dodatek do posiłków, serwowane powinny być w małych ilościach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *