Soplówka jeżowata, odmiennie: lwia grzywa, to jadalny grzyb o medycznych własnościach. W naturze soplówka jest widziana niezwykle rzadko oraz jest pod ścisłą ochroną, można natomiast uprawiać ją tak jak boczniaki. Soplówka jeżowata jest wykorzystywana dodatkowo w leczeniu m.in. zaburzeń układu nerwowego, cukrzycy, wrzodów żołądka. Soplówka jeżowata jest jednym spośród 33 egzotycznych rodzajów grzybów wielkoowocnikowych w Europie. Soplówka jeżowata własne wartości zawdzięcza ilości treści bioaktywnych.

Pochodzenie prozdrowotnej soplówki jeżowatej

Ów leczniczy grzyb był wykorzystywany już setki lat temu poprzez fitoterapeutów oraz specjalistów medycyny chińskiej. Jest zwykle na pniach starych drewien w Ameryce Północnej (często na bukach), w Europie na dębach, jabłoniach oraz orzechach włoskich, natomiast również na drzewach liściastych na terenie Chin oraz Japonii, gdzie jest uprawiany. W Polsce soplówka jeżowata jest pod ścisłą ochroną gatunkową, jednak w krajach azjatyckich jest ulubionym grzybem konsumpcyjnym często wykorzystywanym, jaki jest hodowany na plantacjach.

Naturalne wsparcie dla żołądka oraz jelit

W tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) Soplówki stosowano do leczenia przypadłości układu pokarmowego. Leczono nią wrzody żołądka oraz nowotwory jelit, jak i stosowano w celu pełnego wsparcia funkcji immunologicznych systemu. Soplówka spełnia funkcję tonika energii Chi (Qi). Jak wykazano w znaczących badaniach, poziom Czynnika Wzrostu Nerwów ma bliski wpływ na własne sprawności intelektualne. Oddziałuje na szybkość oraz jasność mechanizmów psychicznych, skuteczność likwidowania kłopotów, funkcje pamięci, zdolność koncentracji oraz wytrzymałość na stresogenne elementy pochodzące z otoczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *